GELECEĞİN 10 MESLEĞİ

Ağustos 12, 2017

SİGORTA UZMANI


Bu alan diğer başlıklar kadar ‘yeni’ olmayabilir. Ama durun bir dakika; Birleşmiş Milletler Dünya Nüfusu Görünüm 2012 raporuna göre dünyada kadın ve erkeklerde ortalama yaşam süresi 71 yıl. Türkiye’deyse 74.4. Ve bu sayılar gün geçtikçe yükseliyor. Haliyle sağlık daha da önem kazanıyor. Sigorta da, daha kritik bir hale geliyor. Sadece sağlık alanında değil, büyüyen uluslararası şirketlerde finansal problemler her an kapı önünde bekliyor. Her türlü riskin etrafta cirit attığı bir ortamda sizce de sigortanın hafife alınır bir tarafı var mı? Başarılı bir sigorta uzmanı bugün olduğu gibi gelecek 20 yılda da iyi kazanacak. Büyüyen ve daha rekabetçi hale gelen ekonomiler, sağlık bilimlerindeki atılım, alım gücündeki artış... ABD Çalışma Bakanlığı’nın geçen yıl yaptığı bir analize göre sigorta uzmanlığı yedi yıl içerisinde yüzde 27’lik bir büyüme kaydedecek. Türkiye’de bu konuda bir veri yok. Ancak uluslararası birçok sigorta şirketini düşündüğümüzde bunun Türkiye’ye de yansıyacağı kesin.

GIDA KİMYAGERİ


Yemek, bilimdir! Harika bir keki nasıl yaparsınız? Bir gıda kimyagerine sorun. Bu gurular besinlerin lezzetini geliştirerek her şeyi biraz daha lezzetli yapıyor. Dünya genelinde mutfak kültürüne yoğun bir ilgi var. Yüzlerce televizyon programı yüksek reytingleriyle kitleleri başına toplamayı başarıyor. İnsanlığın var olduğu günden bugüne ilgisini hiç kaybetmediği belki de en kadim alanlardan biri, mutfak. Gıda kimyagerleri alışılmışın dışında  çılgınca işler yapıyor. Kimyadan da yararlanarak, 3 boyutlu yazıcılarla ‘basılan’ yemeklerden farklı materyallerle pişirme tekniklerine kadar çok geniş bir alanda şaşırtıcı sonuçlar elde etmeyi başarıyorlar. Bu meslek sadece dünyada değil, uzayda da konuşuluyor. NASA, 3 boyutlu yazıcılarla uzay görevlerinde gıda basımı konusunda çalışmalar yürütüyor. Yemeğe ilginin arttığı ve global çapta bir bilinçlenmenin olduğu bu dönemde, gıda kimyagerliği önümüzdeki 10 yıl adından sık sık söz ettirecek.

EPİDEMİYOLOG


Kuş gribinin kuşlardan kaynaklandığını ilk kim keşfetti? Bir epidemiyolog. Bu hastalık büyücüleri, hastalıkların ardındaki nedenleri açığa çıkartıyor, sterilizasyon teknikleri üzerinde çalışıyor, sağlık tehditlerini alt etmek için yeni metotlar geliştiriyor. Sağlık ve resmi kurumları protokoller konusunda uyarıyor. Dünyada epidemiyologlar halk sağlığı için çalışıyor. Analizler ABD başta olmak üzere birçok ülkede epidemiyolojinin 2020’ye kadar yüzde 30’luk bir büyüme kaydedeceğini gösteriyor. Nesnelerin İnterneti (loT) gibi birçok yeni teknoloji sağlık verilerini toplamayı kolaylaştıracak. Kendi tahlillerimizi evimizde yapabileceğiz. Bu verilerin internete aktarımı çok kolay olacağı için analizler de epidemiyologların elini oldukça kolaylaştıracak. Ulaşım imkânlarının gelişmesi de bulaşıcı virüs ve bakterilerin yayılımını hızlandırıyor. Bunların önüne geçmek, nedenleri saptamak gün geçtikçe daha da önem kazanacak. Ebola, kuş ve domuz griplerini düşünün.

DENTAL HİJYENİST


Bu mesleğin ABD’de 10 yılda iş hacmi olarak yüzde 33 büyüyeceği öngörülüyor. Diş hekimliğine göre eğitimi daha kolay olan dental hijyenisti Türkiye’de daha çok ağız ve hijyen uzmanı olarak biliniyor. Dental hijyenistler, diş hekimlerine yardımcı olarak çalışıyor. Diş sağlığı için uygun beslenme ve ağız sağlığının sürdürülebilirliği konusunda hastalara özel beslenme programları belirliyor. Zaman zaman ağız sağlığı konusunda dökümantasyon hizmetlerinde de görev alıyorlar. ABD ve Avrupa’da ön lisans programları sayesinde dental hijyenist olabiliyorsunuz.

TIBBİ SONOGRAFİ UZMANI


Bu mesleği listede beklemiyordunuz değil mi? O zaman sizi daha da şaşırtacağız: Tıbbi sonograf uzmanlığı ABD’de en hızlı büyüyen birkaç meslekten biri. 2004-2014 arasında yüzde 30 civarında bir büyüme kaydeden mesleğin ABD’de önümüzdeki 10 yılda yüzde 34.3 daha büyüme yaşayacağı tahmin ediliyor. Sonograf uzmanları, özellikle doğum öncesi kontrollerde büyük bir rol oynuyor. Size bebeğinizin kız ya da erkek olduğunu söyleyen onlar. Tabii işleri cinsiyet çözümlemesi ile sınırlı değil. Her şeyden önemlisi, bebeğin tüm gelişim süreçlerini inceliyor ve raporluyorlar.

FİZYOTERAPİST


Bu yazıyı eğri büğrü bir pozisyonda okuyorsanız, muhtemelen ileride bir fizyoterapistin kapısını çalacaksınız demektir. Dünya genelinde artan istihdam, bilgisayarlar başında hareketsiz geçen çalışma saatleri, egzersizden uzak yaşayan insanlar, yaşlanan nüfuslar... Tüm bunlar fizyoteparistlerin aydınlık geleceğini müjdeliyor. Dünyanın dört bir yanında fizyoterapiye büyük bir ilgi var. Özellikle spor dünyasında onlara çok ihtiyaç duyuluyor. ABD’de 10 yıl içerisinde bu mesleğin yüzde 36’lık bir büyüme göstereceği tahmin ediliyor.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YÖNETİCİSİ


Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticisi veya bilgi teknolojileri  yöneticisi, labirent gibi süreklideğişen modern teknolojide çok kritik bir sorumluluk taşıyor. Bu çalışanlar kısa ya da uzun vadelerde şirketlerin teknolojik ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirliyor. Hangi yazılımlar kullanılacak, donanımlarda ne gibi değişiklikler yapılacak, kötü niyetli saldırganlara karşı nasıl önlem alınacak. Tüm bu operasyonlarla o ilgileniyor. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’nin rakamlarına görebu alanda 2022’ye kadar yüzde 15.3’lük bir büyüme yaşanacağı düşünülüyor.

YAZILIM GELİŞTİRİCİSİ


Yazılım, bugünkü elektronik dünyanın işlemesini sağlıyor. Akıllı telefonunuzda e-postalarınızı kontrol etmenizi, sosyal medyada takılmanızı, çevrimiçi havale yapmanızı sağlayan da o. Günlük hayatta bu denli kritik bir alanda yapılacak nitelikli istihdam için şirketlerin dünyanın neresinde olursa olsun kapısı açık. ABD İşgücü İstatistik Dairesi’ne göre 2012 ile 2022 arasında bu alanda yüzde 22.8’lik bir büyüme olması bekleniyor.

YÖNETİM DANIŞMANI


Personelin etkinliğini artırmak sadece patronların görevi değil. Hatta bu iş artık başlı başına bir mesleğin konusu. Yönetim danışmanları, iş insanlarına etkinliklerini nasıl artıracakları, giderleri azaltarak nasıl daha fazla kâr elde edebilecekleri konusunda danışmanlık hizmeti sunuyor. Yani bir tür şirket doktorluğu yapıyorlar. Bu mesleğin ABD’de önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 18.6’lık bir büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor.


SAĞLIK SERVİSLERİ YÖNETİCİSİ


Tüm sağlık pratikleri ve tesisleri üzerinde denetleme yetkisi olan, özellikle günümüzde hızlı yayılan salgın hastalık ve yaşlanan nüfusla birlikte önemi gittikçe artan bir meslek. Sağlık verilerinin derlenmesi ve analizinde büyük bir rol üstlenen sağlık servisleri yöneticileri, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olması konusunda hastane gibi kurumlarda kritik görevler üstleniyor. Bu alanın önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 18.1’lik bir büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

You Might Also Like

0 yorum

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı