STRESİN SAĞLIĞA ETKİLERİ

Temmuz 31, 2017

STRESİN SAĞLIĞA ETKİLERİ 


Stres sırasında insanlar fazla enerji tüketirler. Bu da insanların kendilerini yorgun, bitkin ve güçsüz hissetmelerine neden olur. Stresin aşılamaması durumunda kişilerde uyku sorunları da ortaya çıkmaya başlar. Özellikle de uyku esnasında diş gıcırdatması, konuşma bunun en belirgin göstergesidir.
Aşırı stres kişiyi sinirli ve gergin yapar. Bu tür kişiler stres sırasında dikkat dağınıklığı yaşarlar ve konsantrasyonda zorlanırlar. Daha önceden yapılan kolay işlerde bile zorluk yaşanır. Bundan dolayı stresli olan kişilerin iş performansı da düşer.
Stres ne yazık ki günümüzde pek çok hastalığın ortaya çıkılmasında tetikleyici bir rol oynar. Kiminin asıl kaynağıdır, kiminin ise ortaya çıkmasında hızlandırıcı faktör olmuştur. Bugün hemen her hastalığın nedenleri arasında stres faktörü de kendisine rahatlıkla yer bulabilmektedir. Stresin fazlası sağlığa son derece zararlıdır ve kontrol edilemeyen stres sağlığa olumsuz sonuçlar yaşatır.
Bazı aşırı stresli kişilerde madde bağımlılığına yönelim görülebilir. Kişi yalnızlaşır, içine kapanık biri olur.
Aşırı stres insanlarda panik atak ve depresyon gibi ağır psikolojik bozukluklara neden olur. Her iki hastalık da insan yaşamını olumsuz yönde etkileyen, yaşam kalitesini düşüren hastalıklardır. Tedavi gerektirirler. Stres kişilerde bu hastalıkların görülmesine neden olabilir.
Stres altında kalan insanların bedenlerinde kalp hızı artar ve ateş basması görülür. Çarpıntı başlar. Baş ağrısı, nefes darlığı, hazımsızlık ve yutkunma zorluğu ortaya çıkar. Mide bulantısı ve iştah kaybı dolayısıyla da kilo kaybı ortaya çıkar. Cinsel fonksiyonlarında değişiklik olur. Vücut direnci düşer ve sık sık soğuk algınlığına yakalanır.
Stresin en büyük tehditlerinden biri de tansiyonu yükseltmesidir. Hipertansiyon tehlikeli bir hastalıktır. Kişide beyin kanaması, felç ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle de strese maruz kalan pek çok insanda tansiyonun hızla yükseldiği de görülmüştür. Bu tür tansiyon hastalarına kaygı, endişe, stres, üzüntü ve panik yasaktır.
Bu nedenle stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi (stres yönetimi) öğrenmek gerekir. Bununla birlikte yoğun stresten ve stresin zararlı etkilerinden korunmak gerekir ve bu da mümkündür.

You Might Also Like

2 yorum

  1. Stres..insani yer bitirir.

    Kesif etkinliğinde sizi gördüm takipe aldim..

    Tarihe ilgi duyuyorsaniz bloguma beklerim. Tarih Kovanı

    YanıtlaSil

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı