YAPAY ZEKA: DÜNYA İÇİN BİR TEHDİT Mİ, YOKSA KURTARICI MI ?

Ağustos 02, 2017

Yapay Zeka Nedir?



Yapay zeka kısaca “makine zekası” olarak tanımlanabilir.
Mükemmel olarak kabul edilen bir yapay zeka, insana özgü olan algılama, öğrenme, tepki verebilme, fikir yürütme, sorun çözebilme gibi çok fazla işi yapabilme yetisine sahip bir işletim sistemi olarak da düşünülebilir.
Henüz bunları tam olarak yapabilen bir yazılım geliştirilemedi, ama dünya üzerinde onlarca başarılı mühendis ve bilim insanları bizi bu amaca yaklaştırmak için çalıştırmalarını sürdürüyor. Bu isimler arasında yapay zeka hakkında çok fazla araştırması bulunan Şadi Evren Şeker de var.

Yapay Zeka Tarihi

Modern anlamda ilk yapay zeka tanımı “Can machines think?” (Makineler düşünebilir mi?) sorusunu soran Alan Turing tarafından yapıldı. Alan Turing “Enigma” adlı makinesiyle Nazi kriptolojisini çözdü ve bunu yaparken “Hesaplama Teorisini” ortaya çıkardı.

Satranç Mücadelesini Yapay Zeka Kazandı

1997 yılında ilk defa dünya şampiyonunu yenebilen satranç yazılımı, IBM’e bağlı Deep Blue tarafından geliştirildi. Bazı insanlar şampiyonun bilerek yenildiğini ve bunun IBM tarafından markanın piyasa değerini arttırmak için yapılan bir oyun olduğunu söylese de tarihe geçmeyi başardı.
İleri istatistik teknikleri olarak da bilinen “derin öğrenme” için çok yüksek miktarda veriye ulaşılması ve yüksek hızlı bilgisayarlar “makine öğrenimi” ve “algı” alanında çalışmaların hızlanmasını sağladı.

Sürücüsüz Arabalar

Hepimizin bildiği gibi başta Google ve Tesla olmak üzere çok sayıda firma sürücüsüz araçlar için seferberlik ilan etmiş durumda. Frenleme, şerit değiştirme, kaza önleme, navigasyon ve en önemlisi yol planı yapma gibi özelliklere sahip olması beklenen bu arabalar çok gelişmiş bilgisayar sistemleri tarafından kontrol ediliyor.Yol planı yapma bu özellikler arasında en zoru olarak gözüküyor. Yol planı yapan yazılımlar için arabanın sokak lambaları ve kaldırım yükseklikleri gibi çok fazla veriye ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün. Google önceden planlanmış harita sistemleri yerine, çevresine adapte olabilen bir yazılım için algoritma geliştirmesi yapıyor.

Kansere Çare Yapay Zeka

Microsoft tarafından geliştirilen ve kanseri tanılarken, uygun ilacı ve uygun tedavi yöntemini tespit eden yapay zeka sistemleri mevcut. Bu sistemlerden bazılarının deri kanseri teşhisinde doktorlar kadar iyi olduğu biliniyor. Bilim insanları tarafından bir domuzun bağırsağını dikmek için kullanılan robotun, en az usta bir cerrah kadar iyi olduğu yönünde açıklamalar dahi yapıldı.

Yapay Zeka Bir Tehdit Mi?

Özellikle film ve dizilerde sıkça yapay zekaların bir tehdit olduğu konusu işleniyor. Peki bu bir spekülasyon mu, yoksa gerçek mi? Geçtiğimiz günlerde çağımızın dehalarından Elon Musk bu konu üzerine yapılan çalışmaların kısıtlanması üzerine bizi çok korkutan bir konuşma yaptı.  Yaptığı bu konuşmada hükümetten yapay zeka çalışmalarını kısıtlamasını isteyecek kadar ileri giden Musk Mark, Zuckerberg ile tartışmaya başladı.
O olayın ardından yaşanan, yapay zeka çalışmalarının büyük destekçisi, Facebook kurucusu olan Mark Zuckerberg’in, geliştirdikleri yapay zekanın kendine ait bir dil geliştirdiğini bunun üzerine de kontrolü kaybetmemek adına fişleri çektiğini açıklaması ise herkesi korkuttu.

You Might Also Like

0 yorum

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı