5G TEKNOLOJİSİ

Ağustos 04, 2017






5G Teknolojisi ile Hayatımızda Neler Değişecek Gelin Hep Birlikte İnceleyelim 


Sanal aleme daha fazla hız katacak olan 5G altyapısı, gecikme süresini insan refleksi hızı olan 1 milisaniyeye düşürecek.
Avrupa Birliği mobil iletişimde beşinci nesil teknolojiye geçmek için çoktan düğmeye bastı. Türkiye’de ise birçok teknoloji devi ve telekomünikasyon şirketi 5G konusunda Ar-Ge faaliyetlerine hız verdi. Karar'da yer alan habere göre Vodafone Türkiye, 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisinde global deneyimini Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor.
400 MBPS HIZ YAPTI
Şirket, 5G’nin uluslararası standartlarının belirlenmesine yönelik araştırma-geliştirme faaliyetleri doğrultusunda Türkiye’de 4.5G teknolojisine göre 10-100 kat daha hızlı olması ve bin kata kadar daha fazla kapasite sunması beklenen 5G teknolojisi için 5 adımdan oluşan bir çalışma yürüttüğünü açıkladı.

Şirket 5G hazırlıklarıyla ilgili bilgi verirken, Türkiye’nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testini de yaparak 400 Mbps hıza ulaştı. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, “Marka olarak, her ülkede birey ve kurumların saniyede 1 Gigabit’lik yaygın genişbant bağlantı hızından, düşük gecikme süresinden ve güvenilir şebeke performansından faydalanabileceği bir Gigabit Toplumunun oluşması gerektiğine inanıyoruz. Önceki mobil genişbant teknolojileri ağırlıklı olarak internetin hızlandırılmasına odaklanırken, 5G bir adım ileri giderek nesnelerin internetini hayatımıza sokacak ve bağlantılı araçlardan bağlayıcı cihazlara kadar pek çok yeni uygulamanın hayata geçmesini sağlayacak” dedi.

TÜM NESNELER KONUŞACAK

Araştırmacılar, 5G teknolojisiyle, mobil şebekelerin hız, esneklik ve sistem zekası gibi özelliklerinde köklü gelişmeler yaşanacağını tahmin ediyor. Buna göre, 5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil makineler arası iletişim (M2M) uygulamaları hayata geçirilebilecek. Tek bir şebekeye aynı anda çok sayıda cihazın bağlanması, sorunsuz bir şekilde mümkün olabilecek.

Spektrum verimliliği artırılırken, ultra hızlı mobil şebeke erişimi de genişletilebilecek. Otomobilden ilaca, ayakkabıdan tencereye kadar birçok nesneyi internete bağlayacak 5G şebekesinde tüm nesneler birbiriyle internet üzerinden konuşabilecek. 2020 yılında 20 milyar bağlantılı cihaz olacağı öngörülüyor. 5G altyapısıyla gecikme süresi insan refleksi hızı olan 1 milisaniyeye düşecek. Diğer yandan, 4.5G ile başlayan ve 5G ile büyük bir sıçrama sağlayacak olan akıllı şehirleşme de kamu hizmetlerinden güvenliğe, ulaşımdan şehir hizmetlerine, tüm alanlarda toplumun refahına, sağlığına, güvenliğine ve verimliliğine, her alanda değişiklikler getirecek.

SAHA TESTLERİNİ YÖNETECEK

2020’de kullanılmaya başlanacağı tahmin edilen 5G’de standartlar belirlenmeye çalışılırken Turkcell önemli bir görev aldı. Yapılan açıklamaya göre; Turkcell’in 2013 yılından beri üyesi olduğu NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance / Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği), 5G saha testlerini Turkcell’in yönetmesine karar verdi. Açıklanan takvime göre 2017 yılının Nisan ayında 5G’nin öncüsü sayılan ilk standartlar belirlenecek. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Biz 4.5G’de dünyanın en güçlü altyapısını hayata geçirirken amacımız bir yandan da 5G’de öncü olmaktı” dedi.

5G İLE NELER DEĞİŞECEK

* 4.5G teknolojisi ile saniyede bir gigabite kadar dosya indiriliyor. 5G ile bu saniyede 10 gigabite çıkacak.

* 4.5G teknolojisi ile data aktarım süresi yaklaşık 50 milisaniye. 5G ile bu süre bir milisaniyeye kadar düşecek.

* Artık nesnelerde internete sahip olacak. İnternete bağlı giyilebilir cihazlar, akıllı ev aletleri, internete bağlı otomobiller 5G ile yakından bağlantılı olacak.

* Şu andaki teknolojiyle birlikte 8 gigabyte dosya büyüklüğüne sahip bir videoyu 1 saatten fazla bir sürede indirebilirsiniz. 5G teknolojisi aynı videoyu 6 saniyede indirecek.

KAYNAK:http://www.haber7.com/internet/haber/2191684-5g-ile-neler-degisecek
5G TEKNOLOJİSİ HAKKINDA SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR ?

You Might Also Like

0 yorum

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı